Van zeer smal tot super breed

Wat is een leest?

De leest is de mal waarop een schoen of laars wordt gevormd. Traditioneel werden in iedere fabriek van hout gemaakt. Tegenwoordig worden deze van een duurzamer kunststof gemaakt.

In een schoenfabriek worden eerst de leren bovendelen aan elkaar gestikt volgens een vast patroon. Dit noemen we de schacht. Deze schacht wordt verhit en met (hydraulische) kracht om de leest getrokken. De leest bepaalt zo de uiteindelijke vorm van een schoen.

Leesten zijn erg duur. Daarom werken alleen topmerken zoals Schoenfabriek Greve met halve maten en diverse breedtematen.

Wat is de wijdte?

Met de wijdte wordt de omtrek van de leest op haar breedste punt bedoelt. Dit correspondeert uiteraard met de voorvoet. Met de mogelijkheid van maar liefst vijf breedtematen, bieden we een unieke mogelijkheid om perfect passende schoenen te vinden.

Verschillende breedtes

De breedte van de leest wordt bij Greve aangeduid met een letter:

F-leest: zeer smal
G-leest: smal
H-leest: normaal
J-leest: brede leest
L-leest: zeer brede leest.

Geen compromissen

Uit de praktijk kennen we alle compromissen. Heren met smalle voeten leggen in alle schoenen een zooltje om het op te vullen. Heren met brede voeten nemen schoenen één of twee maten te groot en lopen nooit lekker. In beide gevallen is het aantal 'geschikte' schoenen ook nog eens op twee vingers te tellen.

Bij Atelier J. van Mourik komen heren met brede voeten en heren met smalle voeten volledig aan hun trekken. U kunt kiezen uit minimaal 20 modellen die u volledig naar wens kunt samenstellen qua vorm, materiaal en kleur.

Maak snel een afspraak voor een 'passend' advies!

&nbps;
Copyright © Van Mourik Schoenen