Pasvorm van kinderschoenen beoordelen

Op deze pagina geven wij u een aantal praktische tips zodat u thuis kunt beoordelen of de nieuw bestelde schoenen geschikt zijn voor uw kind.

Met hoeveel groeiruimte moet ik rekening houden?
Gemiddeld zal een kindervoet ongeveer een maat per seizoen groeien. Dit betekent dat u ongeveer 0,7mm - 1 cm groeiruimte moet constateren. 

Hoe meet ik de groeiruimte?
Steeds meer kinderschoenen zijn voorzien van een los voetbed. U haalt het voetbed uit de schoen en laat uw kind hierop rechtop staan met de voeten naast elkaar. Aan de voorkant moet dan de genoemde groeiruimte duidelijk zichtbaar zijn.

Als het voetbed niet uit de schoen kan, kunt u de volgende procedure volgen. U maakt de sluiting volledig open. U laat uw kind de schoen aantrekken, rechtop staan en de voet naar voren schuiven in de schoen tot de tenen de voorkant raken. Aangezien een volwassen vinger ongeveer net zo breed is als de gewenste groeiruimte, kunt u met uw wijsvinger de ruimte tussen de hiel en de achterkant van de schoen gemakkelijk beoordelen.

Bovenstaande procedure lijkt ingewikkelder dan de voorkant van een schoen induwen. Kinderen hebben hierbij echter sterk de reflex om hierbij de teen in te trekken. Hierdoor onstaat ten onrechte de indruk dat er genoeg ruimte is. Verder zijn er ook steeds meer kinderschoenen met een verstevigde neus tegen slijtage die niet in te duwen zijn. 

Kinderen hebben genoeg ruimte nodig (niet teveel ruimte).
Alle kindervoeten groeien. Hiervoor heeft de nieuwe schoen voldoende groeiruimte nodig. Echter als er teveel ruimte is, zullen de schoenen nooit lekker zitten, zullen ze sneller slijten en zullen de steunelementen niet op de juiste plek de voet ondersteunen.

Eerste stapjes.
De eerste stapjes van uw kind zijn speciaal. Voor de ontwikkeling van de voetjes is het ideaal om niet te snel met schoentjes te beginnen. Bij de eerste schoentjes gaat het vooral om bescherming van het voetje en de souplesse om iedere stap goed te laten afwikkelen. Het schoentje zal dus altijd wat losser en "slapper" aanvoelen. Pas op een latere leeftijd gaat de ondersteunende werking van schoenen een belangrijker rol spelen.


Copyright © Van Mourik Schoenen